Često na terapiju dolaze klijenti sa potrebom da nađu odgovor na pitanje “Ostati ili otići?”. Knjiga koja se tako zove (napisala je dr. Ramani Durvasula) bavi se tim pitanjem u odnosima sa ljudima koju imaju narcisoidni poremećaj ličnosti, a ja ću u ovom tekstu da se bavim tim pitanjem u nekim drugim partnerskim odnosima. Da ne kažem, običnim, svakodnevnim, partnerskim odnosima u kojima je neko ili su svi nezadovoljni.

Nekako imam utisak da je priča o tome kako je neko nezadovoljan ovim ili onim u partnerskom odnosu postala jedna opšta razonoda… šta više retko čujem razgovore o tome kako je nekome u vezi dobro, kako se sa svojim partnerom ili partnerkom zabavlja ili uživa, kako je zadovoljan/a svojim izborom. Kada neko sa takvom pričom dođe kod mene na savetovanje ili terapiju moje prvo pitanje, koje ide, priznajem, iz moje detinje radoznalosti je: “kako to da ostaješ sa njom/njim u vezi?”. Nekako je najprirodnija stvar da kada ti nešto ne odgovara, kada si nečim nezadovoljan/a napustiš tu situaciju, zar ne?

Kao odgovor na moje radoznalo pitanje dođu racionalizacije- opravdanja za akciju koja nema mnogo smisla… u maniru “od mene se očekuje”… “ne umem sam/a”… “on/ona je dobra osoba”… “sve je u redu” i slično.

Dobar odgovor bi naravno bio da mi kažete šta je sve uzbudljivo, inspirativni, funkcionalno, lepo u tom odnosu u kome birate da budete iako ste nezadovoljni. Kada dobijem takav odgovor onda je jasno da ono što pravi nezadovoljstvo može da se reši, razreši tj. da nije sveobuhvatno stanje već konkretan problem i nešto što može da se prevaziđe jer ima dovoljno dobrih razloga da se to učini.

Dobar odgovor je i “ne znam” jer nam omogućava da istražujemo, ciljamo I omogućimo saznanje I uvid. A kada se sazna onda time može da se bavi na različite načine u zavisnosti od toga šta je u pitanju.

Dobar odgovor je i “plašim se”. Tada znamo da je potrebno da tragamo i nađemo načine kako da napravimo situaciju dovoljno bezbenom za klijenta da bi mogao/mogla da ode ili ostane, kako god…

I na kraju dobar odgovor je “odgovara mi da budem nezadovoljan/a”. Što nam omogućava da izaberemo pravac koji nas vodi tome da dođemo na mesto na kome možete da donesete odluku da je u redu za vas da budete zadovoljni u svom životu i svojim životom. I da onda birate šta ćete sa tom vezom ili tim partnerom ili partnerkom.

Shvatate da je dobar odgovor iskreno iskazivanje sebe i hrabro suočavanje sa sobom i sadržajima koji vam se možda ne sviđaju i dobar odgovor može, naravno, da ne bude ni u jednoj od ovih kategorija, one su samo česte, nisu jedine. Dobar odgovor nije ni jedno od kulturološki nametnutih besmislica koje zvuče ljubazno.- Usudite se da budete hrabri i zadovoljni.