Psihosomatski poremećaj je psihološko stanje u kome se javljaju fizički simptomi kao reakcija na spoljne i unutrašnje faktore i procese. Može obukvatititi bukvalno bilo koji deo tela i osećati se na potpuno različite načine. To mogu biti bolovi, npr ., kod pacijenata sa visokom anksioznošću često nailazim na bolove u stomaku, pritisak u glavi, pritisak u grudima i knedlu u grlu. Ljudi koji imaju ovu vrstu tegoba jako često posećuju lekare tražeći medicinski razlog za nelagodu koju osećaju.

Psihosomatski problemi su vrlo često vezani za druge dijagnoze kao što je depresija, anksioznost, bipolaran poremećaj, neuroze svakog tipa generalno i neke granične poremećaje. Javljaju se kao nemogućnost izražavanja emocija koje nastave da obitavaju u telu.

Zamislite da vam se desi nešto što vam je preteško da podnesete i vi samim time morate to da potisnete jer je prejako, međutim telo ne zaboravlja i u telu se stvaraju senzacije koje ostaju da vas muče i da vam pridaju veliki stres i nelagodu i javljaju se nekad sami od sebe kada pokusavate da se opustite a nekada kada postoji neki triger, sve zavisi od toga šta taj somatski poremećaj nama govori.

Tu ulazi psihodrama kao veoma efektivni metod za rešavanje psihosomatskih problema. Naime mi možemo tokom rada da ga „izvučemo napolje“ van tela i kroz ulogu porazgovaramo sa simptomom, jako je bitno da vidimo koje poruke nosi odnosno šta označava, na šta se fokusira tj sta vam govori. Da li je to nemogućnost da se odbranite od nečega što se percipira kao napad od spoljašnjeg sveta, prtisci na poslu, nemogućnost komuniciranja sopstvenih emocija ili jako jako često potisnuta reakcija na traumu koja se naselila u telu i dok sve ne izađe i ne naučimo adekvatne mehanizme da se nosimo sa njom i da očistimo telo od stresa tada somatski simptomi nestaju.

Ovo je dug proces, neki rezultati se mogu videti već nakon par meseci terapije međutim da bi se ovi simptomi iskorenili potrebno je da se reši unutarnji konflikt koji ih izaziva  i-ili da se nađe adekvatan psihički mehanizam nakon što osoba na terapiji ojača da psiha preuzme da nosi taj teret na sebi u slučaju da je granični poremećaj npr.

 

 

Slika je preuzeta: Image by Jomar Junior from Pixabay