Stigli smo do osnivanja naše prve od nadam se mnogih psihodramskih grupa u Agori. U ovom tekstu ću nastojati da što jasnije objasnim sva pravila i preporuke kao i strukturu same grupe kako bi novim učesnicima u istoj sve bilo što jasnije. A pre svega vam želim dobrodošlicu u grupu za koju se nadam da će trajati i značiti vam kako u povezivanju sa drugim članovima tako i u rešavanju lične problematike i želim nam dug i produktivan rad.

Prvo da popričamo o pravilima jedne grupe, ono što je neophodno je da se po svaku cenu održi poverljivost, odnosno da se ne dele nikakve informacije koje na bilo koji način mogu da ukažu na identitet bilo kog člana. Svako naravno ima prava da priča svojim bližnjima o svojim radovima i svom napredku ali izuzimajući bilo koji vid bilo čega što bi moglo da naruši privatnost drugih odnosno poverljivost u grupi. Drugo pravilo je dobronamernost prema sebi i prema drugima. Šta to znači? Kada vidite da vam ne odgovara zagrevanje ili uloga kada se ne osećate prijatno ili osećate da bilo šta prelazi vaše granice bitno je da kažete ne i da prosto budete samo posmatrač. Dok dobronamernost prema drugima znači da nema psovanja,vređanja ili sabotiranja tuđih procesa. Za nepoštovanje pravila dobronamernosti prema drugima gubite pravo da budete član grupe. Takođe je bitno da telefon bude utišan ili ugašen tokom grupe kako bi se koncentrisali. Za razliku od individualnih seansi kod mene pušenje na grupi nije dozvoljeno ali ćemo naravno imati pauze. Što se tiče preporuka: ako odlučite da napustite grupu topla preporuka je da dođete još 3 puta. Prvo da bi se grupa oprostila od vas, da bi se vi oprostili od grupe i da imamo vremena da vidimo da li je u pitanju neki otpor koji se javio koji vam ne da, da nastavite a koji može da se proradi i da dobijete veliku beneficiju iz toga.

Grupa se sastoji iz 3 dela. Prvi deo je zagrevanje, središnji je akcija i poslednji je šering.

Na početku grupa će nam trajati oko sat ipo vremena kako bi se fokusirali na zagrevanje kako bi se integrisala grupa odnosno kako bi ste se upoznali i kako bi se stvorila neka kohezija i postigao zajednički dogovor o daljoj saradnji i pomoći jedni drugima da prolazite zajedno kroz vaše psihičke procese. Vremenom ovo zagrevanje se transformiše i umesto vežbi svako bi radije da kaže sa čim je došao koje teme su mu bliske za rad, odnosno na čemu bi radio na toj grupi i generalno šta bi podelio na grupi.

Središnji deo je akcija. Na početku u zagrevanju u malo kasnijem periodu biramo protagonistu, odnosno onoga čiju ćemo temu obrađivati na toj grupi. Zatim pravimo scenu, sa kim se protagonista susreće, gde se to odigrava i ko će da bude u ulogama elemenata scene. Ovde kao i svuda drugde tokom grupe koristite dublove, to ste imali priliku da probate i sa mnom i to je tehnika gde klikćete na *raise hand* na zoomu i govorite iz uloge protagoniste nešto što mislite da bi trebalo da se kaže a protagonista to ne govori, na ovaj način utičemo na scenu i indirektno pomažemo protagonisti da se snađe u svom radu. Dubl naravno može biti i odbijen u slučaju da ga protagonisti nije blizak. Dublovi se mogu davati tokom cele grupe osim u šeringu, takođe nam je cilj da izbegavamo mnogo direktnog obraćanja i pitanja i da komunikaciju odvijamo kroz dublove zato što su manje intruzivni i omogućavaju svakom od vas da kaže tačno onoliko koliko želi u tom momentu bez presije da mora da se otvara više nego što je spreman.

Kada se završi rad imamo šering, izuzetno bitan deo grupe, gde protagonista samo sluša a članovi grupe dele kako su se osećali u ulogama u publici da li imaju slična iskustva sa čime iz rada su se povezali i šta im je blisko. Izbegavamo davanje saveta ili mišljenja već se fokusiramo na to kako smo se osećali i da li smo prošli kroz nešto slično, na šta nas je asocirao rad itd.

Postoji tu još tehničkih detalja računajući da koristimo zoom, npr kada protagonista priča bitno je da svi mikrofoni budu na mute kako bi slika protagoniste bila jedina na ekranu, tu ima još detalja kroz koje ćemo zajedno prolaziti i učiti, dok se svi ne naviknemo na platformu. Pored ovog  teksta ću poslati i video link nekog dobrog zoom tutorijala za sve nas. A za buduće grupe to će već sve biti spremno.

Radujem se zajedničkom radu sa vama i sa onima koji će tek doći i pridružiti nam se u avanturi koja je psihodrama.

Video kako izgleda grupa sa Milicom Hinić

https://www.istockphoto.com/?utm_source=pixabay&utm_medium=affiliate&utm_campaign=ADP_photo_banner&referrer_url=http%3A%2F%2Fpixabay.com%2Fphotos%2Fteam-friendship-group-hands-4529717%2F&utm_term=

https://youtu.be/2HhkrHjCSmg
 
Image by Bob Dmyt from Pixabay