Danas je veoma popularno ići u kladionice, u kazina, to su multimilijarderski giganti od firmi koji pokušavaju na sve moguće načine da vas privuku. Sa jedne strane možete zaraditi makar koji dinar na tiket, ili obrnuti neki novac u kockarnici. Oni vam nude potpunu privatnost, sva stakla su zatvorena od pogleda spolja, niko ne mora da zna da ste unutra.

Međutim polako to postaje deo vaše rutine, deo vas i na kraju menja strukturu vaše ličnosti. Međutim dobra stvar je što je moguće izlečiti se od kockanja ako tražite pomoć što je ranije moguće i ispratite psihoterapijski a često i farmakoterapijski proces koji će vas vratiti u zdravo stanje i naučiti vas kako da ga održavate. Ono što je problem, kao i kod narkotika je što opasnost da se vratite starim navikama nikada ne prestaje, može da se smanji, da naučite da podnosite te nagone i da se nosite sa njima, ali kada se jednom promeni struktura u mozgu i pređu se granice opasnost je uvek tu. Zato se kockanje smatra ozbiljnim psihičkim poremećajem gde treba često, dugo i  ozbiljno raditi na promeni.

Evo nekih od simptoma da ste upali u kandže kocke: Lažete oko svojih navika da se kockate, kao i u svakoj adikciji postoji jaka želja da se ona sakrije. Problem koji ovde može da nastane je da kockari umeju da lažu i sami sebe, racionalizujući svoja ponašanja, čak i ako su razlozi lažni ili nemaju smisla. To je prirodan psihološki proces koji služi da se umanji psihološka nelagoda pravljenjem kognitivne distance. Zatim kockate se sa više novca nego što možete da izgubite, ovo pokreće začarani krug pozajmljivanja, dizanja kredita, pravljenja „šema“ i varijanti kako kome vratiti novac za šta kao rešenje vidite da ako bi dobili na kocki problemi bi bili rešeni, što je samo obmanjivanje koje vas dalje uvlači u kockanje. Ovo takođe dovodi do velikog pritiska i stresa u partnerskim odnosima kada partner uvidi kolićinu dugova, gubljenja posla jer ste previše fokusirani na kocku i vaš nivo koncentracije je veoma mali. Probleme sa zakonom i medicinski problemi kao što je manjak sna i loš nivo brige o sebi. Zatim kockanje ima veoma negativan uticaj na vaše emocije. Kao i drugi oblici adikcije, kompulsivno kockanje je disfunkcionalan mehanizam odbrane, koji se koristi kako bi maskirao negativne emocije kako bi se odvraćali i bežali od životnih stresogenih situacija i problema. Ovde nastupa psihoterapija koja pomaže u rešavanju stresnih situacija i nalaženjem adekvatnih mehanizama za nošenje sa stresom. Zatim kockate se dok ne ostanete bez para, nadoknađujući to već gore pomenutim pozajmljivanjem novca. Pokušavajući da vratite prokockan novac daljim kockanjem. I na kraju ne možete da prestanete da se kockate što je i definicija poremećaja kockara, nemate kontrolu nad ponašanjem. Prosto osobe koje imaju poremećaj kockanja ne mogu da prestanu da se kockaju. Ovde treba navesti da to uključuje i druge stvari, sam čin kockanja je jedan prijatan ritual koji je deo možda vaše svakodnevnice ili jednom nedeljno. Bitno je znati da ako se kockate i ako ste podložni kockanju lako možete doći do poremećaja i izgubiti kontrolu, to je kao neko igranje sa vatrom. Utiče na lučenje vaših hormona sreće, utiče na menjanje strukture mozga i može se pretvoriti u ogroman problem. Pre nego što to postane, javite se za pomoć, ili ako ste dugo u kocki opet nije kasno da se javite za pomoć. Bitno je što pre i što bolje reagovati kako bi povratili kvalitet života koji zaslužujete.

 

 

Image by Free-Photos from Pixabay