• Post category:Uncategorized

Tehnike uzemljenja 5-4-3-2-1

Iako su anksioznost i stres često najveće prepreke u našim životima, oni su takođe i sastavni deo života bez koga se ne može. Mnoge situacije u životu prouzrokuju ovakva osećanja i ometaju nas da doživimo data uzbuđenja u celosti.

Kako bi rešili ovo, možemo iskoristiti takozvanu tehniku uzemljenja 5-4-3-2-1. Ona je dizajnirana da pročisti naš um kako bi mogli da se fokusiramo na situaciju koja je pred nama. Ove vežbe koriste sva 5 čula kako bi nam pomogli da se skoncentrišemo i izbegnemo anksiozne misli koje ometaju naše funkcionisanje.

Duboki, spori i dugi udisaji su vaš prvi prioritet za postizanje mirnog stanja pre nego što pređete na sledeće korake:

5. VID: Pogledaj oko sebe i imenuj 5 stvari. To mogu biti sto, stolica, heftalica, olovka, bilo šta. Ako ste kod kuće, možete pogledati porodičnu fotografiju na zidu ili čašu vode na kuhinjskom pultu.

4. DODIR: Dodirnite 4 stvari oko sebe. To mogu biti vaša kosa, ruke, laktovi, nogama dodirnite pod, donjim delom tela stolicu ako na njoj sedite. Telefon, kompjuterski miš ili tastatura su takođe validni objekti.

3. SLUH: Oslušnite 3 stvari oko sebe. Mogu biti sopstvene misli, zvukovi koji dolaze iz vašeg tela, buka automobila napolju, kucanje kazaljke na satu. Ako ste na poslu, možete slušati kucanje i korake ljudi koji prolaze pored vašeg stola.

2. MIRIS: Pomirišite dve stvari oko sebe. Ovo nekada može biti malo teže, tako da bi najbolje bilo da ste blizu nečega što odaje karakterističan miris. Ako ste kod kuće, vaš nameštaj može pružati karakterističan miris, a na poslu to može biti kupatilo u kome se nalazi sapun.

1. UKUS: Okusite jednu stvar. To ne mora nužno biti hrana, pasta za zube i sredstvo za ispiranje usta su takođe validne opcije. Kafa, čaj, gazirana pića su najbolje alternative, žvakaće gume i bombone isto.

Završite ovu vežbu dubokim i dugim udahom.

 

Vršenje ovih vežbi će vas uzemljiti u datoj situaciji i naterati vas da budete prisutni, ne fokusirajući se na ostale probleme oko vas. Kao rezultat toga, možete pobediti svoju anksioznost i osećati se da kontrolišete svoj život. Koristite ovu tehniku kada vam je potrebna!