Toksicna veza-brak
 
Notifications
Clear all

Toksicna veza-brak

7 Objave
6 Korisnici
3 Reactions
1,737 Pregledi
(@gorica)
New Member
Pridruzen: 4 years pre
Objave: 1
Topic starter  
  •  
    Postovani obracam vam se u vezi sa problemima koje imam a ne znam kako da resim,bila bih vam zahvalna na nekom savetu..naime imam 43 god i cerku od 20 iz prvog braka,zivimo sa suprugom u stanu koji su njemu kupili njegovi roditelji.Poceli smo da zivimo zajedno kada je cerka imala 5 god a na neki nacin sam bila primorana da udjem u taj brak na nagovor majke jer sta ce ljudu reci razvedena zena itd.Vec 15 god zivimo i pocele smo i ja i cerka da se i fizicki razboljevamo jer smo stalno pod pritiskom i nezadovoljni.Pokusala sam zaista sve ali sa takvim covekom nema razgovora,od pocetka naseg braka on je stalno u kreditima,prvi je bio za vestacku oplodnju a ostali su se samo nadovezivali,tako da nikad nemamo dovoljno sredstava za zivot a on se i ne trudi da nesto promeni,cak smo dosli pre 2 godine u situaciju kad sam ja ostala bez posla a u najgorem mogucem trenutku jer je cerka zavrsavala srednju i planirali smo da upise fakultet ali zbog nedostatka sredstava to ni do danas nije uradila da smo bili bukvalno gladni i nismo imali od cega da zivimo,morala sam sav nakit da prodam da prezivimo,od tada ja ne pricam sa njegovim roditeljima a koji su u istoj zgradi kao i mi.Morala sam da nadjem posao koji mrzim,radim za minimalac,i cerka radi a sve samo da prezivimo,ne mogu da ostavim nista na stranu da bih mogla da ga napustim i odem u drugi grad ili bilo sta da promenim.Dodatno je komplikovana situacija jer imamo psa koji je bolestan i kog bih povela sa sobom ali niko nas ne bi primio u stan sa psom itd,ponekad mislim da samo dok je ona ziva moram ziveti ovako a mislim da cu umreti kad i nju izgubim,jako sam veazana za nju.Plasim se da ce ovakav nacin zivota uticati negativno na dete jer kako se ona oseca kad je primorana od svoje 18 godine da radi a nikakvog pomaka nema,ima nekog decka,valjda i ona podsvesno trazi neku sigurnost jer pre 2 godine je svo njeno drustvo otislo na fakultet a ona ostala ovde sama,mi smo jako bliske ali ne znam kako da pomognem ni sebi ni svom detetu,verujte ova situacija je stvarno neizdrziva.Izvinite na opsirnom pisanju ali nisam mogla krace da sve objasnim i hvala unapred na odgovorima.. 

   
Citat
Marija Mijatovic
(@marija-mijatovic)
Clan
Pridruzen: 5 years pre
Objave: 31
 

Postovana,

Zahtevno je u situaciji u kojoj se nalazite naci resenje koje ce zadovoljiti svaki kriterijum, tako da ono sto vam je sada znacajno jeste da odredite prioritete i u skladu sa njima potraziti resenje. Trazite resenje koje ce zadovoljiti one kriterijume sa vrha liste, a potencijalna odricanja na tom putu prihvatite kao izbor u korist onoga sto je znacajnije. Izbor prioriteta je uvek na vama. Ono na sta bih vam kao psihoterapeut skrenula paznju jeste primer koji svojim modelom dajete detetu, a koji znacajno utice i uticace i u buducnosti na njene izbore, njeno vidjenje sveta, njenih sopstvenih mogucnosti, veru u sebe... Istrazite sve opcije koje imate otvoreni za promene koje ce u buducnosti znaciti dobro vama i vasoj porodici.

Puno srece vam zelim!


   
OdgovoriCitat
Maja Delibasic
(@maja-delibasic)
Clan
Pridruzen: 5 years pre
Objave: 70
 

@gorica

Ono što je moj osnovni doživljaj iz ovoga što ste napisali je - zaglavljenost. Tačnije imam sliku kao da imate doživljaj da ste u nekakvom živom blatu i da ako se budete mrdali I probali da se izvučete ustvari ćete brže da potonete. Ako sam stekla dobar utisak bitno je da znate da to nije istina. Vi jeste zaglavljeni (svi vi), ali nećete nužno napraviti goru situaciju ako se napravite pokret ka tome da se izvučete.

Ako nas je nešto naučila ova situacija sa covid-om to je da je život dragocen i da je vreme resurs koji nije zagarantovan. Potpuno je u redu da ostanete u tom braku i sa tim čovekom, potpuno je u redu i da odete i da nađete nekog drugog partnera. Kako god bitno je da budete u miru sa tim šta ste izabrali i da budete zadovoljni u svom životu. Imate pravo da budete srećni i da uživate u vremenu koje imate. Moje pitanje je - ako ništa ne budete promenili kako će život da Vam izgleda za 5 ili 10 godina? Ako Vam se ne sviđa slika koja se javila, vreme je za promenu.

Pozdrav! 


   
OdgovoriCitat
 Boba
(@boba)
New Member
Pridruzen: 1 year pre
Objave: 2
 

@gorica Draga Gorice, znam tacno kako ce biti za 15 godina ako nista ne promenite, jer se meni desava isto. Ja nisam mrdnula. Deca mi nisu zdrava psihicki, ja sam veoma bolesna i fizicki i psihicki, muz je zdrav. Srecom po mene, kazu svi, ja u ovoj vezi zaradjujem, sto moju krivicu prema deci cini mnogo vecom, ustvari Vi nista niste krivi...

Ali molim Vas pomerite se, probajte bilo sta, Sigurna kuca, trazenje posla u inostranstvu, pisanje fakultetima da detetu daju besplatno studiranje online, pa da moze od kuce da uci, probajte bilo sta... Samo se pomerite, jer u toj vezi cete sasvim propasti... Ja to iz iskustva, izvinjavam se sto se mesam...


   
OdgovoriCitat
(@starijibrat)
New Member
Pridruzen: 4 months pre
Objave: 2
 

Na žalost danas postoji mnogo tekstova i podkasta koji govore o "toksičnim osobama", a da ne spominju najbitniju činjenicu: toksična osoba MORA da ima barem karakteristike poremećaja ličnosti, a najčešće ima u potpunosti ispunjen dijagnostički kriterijum za potpun poremećaj ličnosti, poput ili NPD narcisoidnog poremećaja

Čisto da shvatite o kakvim se osobama radi: Za toksične osobe, odnosno BPD i NPD je sasvim uobičajeno da su u stanju da iznenada napuste desetogodišnji brak i  ostave decu i supruga / suprugu da bi započeli novu vezu sa osobom koju znaju 2 nedelje

Stoga je izraz "toksična osoba" u stvari eufemizam, praktično "politički korektan" naziv da se kaže da je neko sklon: laganju, manipulaciji, da nije u stranju da prihvati krivicu, da je konfliktan, ima manjak empatij... a da se ne kaže da najverovatnije ima poremećaj ličnosti - odnosno trajan i nepromenjiv maladaptivan način ponašanja sa nizom psihopatologija - sa ovim osobama je nemoguće imati bilo kakvu emotivnu vezu - apsolutno je nebitno koliko ste lepi, pametni, sposobni, bogati, odlučni... na kraju ćete biti uništeni psihički, finansijski, ako imate decu minim će nositi traumu iz detinjstva - a šansa da i sama imaju poremećaj ličnosti/autizam se višestruko povećava!!!!! Takođe, ako ste u višegodišnjoj vezi -  veoma je moguće da ćete razviti i neke fizičke tegobe od hipertenzije, šećera, autoimunih bolesti do raka... ovo nije nikakvo preterivanje!!! Što više budete uložili, više ćete izgubiti!

Upravo zbog svega gore pomenutog partner ili partnerka ne samo da ne shvata da je sav napor koji ulaže u vezu uzaludan, već ne shvata ni opasnost u kojoj se nalazi on/ona i deca!!! Zbog toga je naročito važno informisati se o ovakvim osobama, pogotovo ako 

Postoji lažno uverenje da su poremećaji ličnosti retki, čak i u profesionalnim krugovima!
Danas imamo nagli porast razvoda ili raskida posle dugogodišnjih veza, upravo zato što je u poslednjih 3 decenije zabeležen rapidni porast % poremećaja ličnosti u populaciji. 2008. godine je rađeno najobimnije istraživanje o BPD (graničnom poremećaju ličnosti) u SAD i podaci su bili šokantni, broj osoba koje imaju potpun dijagnostički kriterijum za BPD je bio 4-5x veći nego što se to ranije smatalo i iznosio je 6%, sa NPD koji je takođe 6%, to znači barem 1 u 10 osoba ima ove teške mentalne poremećaje. Ono što je još zabrinjavajuće, kada se gleda populacija koja je tada, pre 15-ak godina imala 25-35 godina, samo broj osoba sa BPD skače sa 6% na 15% - dakle, da nas kada te osobe imaju 40-50godina mi možemo da kažemo da oko 1/3  populacije od 20-40g ima u potpunosti ispunjen dijagnostički kriterijum za BPD ili NPD. 

 

Poremećaj ličnosti se pogrešno vezuje za osobe koje su lako uočljive, ili osobe koje zahtevaju hospitalizaciju, ovo je velika zabluda! Postoji visokofunkcionalni BPD i NPD, ovakve osobe su obrazovane, često lepe, uvek sređeni kada idu u javnost, inteligentni, neretko i natprosečno... tako da su u stanju i da prevare i profesionalna lica poput (psihologa / psihijatara) - specijalizovani forumi su prepuni svedočanstava gde neko tek po okončanju braka shvati da uošte nije mogao da pojmi dubinu psihopatologije svoje supruge / supruga sa kojom je proveo 10-15g: od duplog života koji su vodili, serijskog varanja tokom braka, preko okretanja dece protiv njega/nje tokom razvoda, do lažnih optužbi za nasilje i zlostavljanje! 

Zbog toga je naročito bitno da zante 

 

Ove osobe su neverovatno vešte u manipulaciji i najbitnija stvar im je da prema sredini projektuju što je moguće bolju sliku. Takođe postoje i visokofunkcionalne osobe koje imaju - kod njih je jedan od dijagnostičkih kriterijuma BPD ili NPD BES (rage) uspšno skriven, kod njih su na minimum svedene epizode gubljenja kontrole nad besom, svađanja, divljanja, verbalnog vređanja partnera...  već pribegavaju pasivno agresivnim metodama - tretmani ćutanjem, ignorisanje partenra, nejavljanje, emocionalne ucene, gaslajting, triangulacija... Osobe koje imaju tih BPD se partneru / partnerki predstavljaju kao permanentne žrtve: nemoćne, odbačene i depresivne osobe - i suze će upotrebiti uvek kada se nađu u opasnosti da im manipulacije ili prevare budu razotrkivene. Svaki muškarac koji je rastao pored večito tužne i depresivne majke koja  mu je neprekidno pričala kako je odbačena i kako je "željna ljubavi" imaće podsvesni nagon da se nađe, pomogne i "spasi" ovakvu ženu!!!

Bes i eksplozivne epizode mogu da se kriju od partenra uspešno više godina - sve dok se partner ne veže brakom, detetom ili kupovinom nekretnine, onda psihičko i fizičko nasilje kreće da se pojavljuje po prvi put i da se intenzivira. 
Ka ovakvim osobama su naročito sklone osobe koje su same rasle u disfunkcionalnim porodicama, same nemaju PL, ali imaju tendenciju da se BRINU o drugim ljudima, a ZANEMARUJU svoje potrebe - ovo vuku iz detijstva gde su još kao deca stavljeni u ulogu roditelja!!! Ove osobe nazivamo codependent -kozavisnik! Ove osobe mogu da budu veoma sposobne, inteligentne, uspešne i samostalne, ALI su ispod maske spoljašnje čvrstine veoma nesigurne i često imaju negativnu sliku o sebi - koju vuku iz detijstva  - jer im roditelji nikada nisu bili zadovoljni.
Ako prepoznajete sebe u ovome, preporučujem vam tekst o 
Partnera ili partnerku uvlače u vezu tako što im na osnovu informacija koje su dobile od njih prave "idealnu ženu ili idealnog muškarca" i radeći tehniku "mirroringa" podražavaju osobine partnera. Sve to je pojačano obasipanjem neprekidnim komplimentima, koji idu do preterivanja (love bombing) i naravno seksom - koji im je jedno od glavnih oružja!!! BPD ženske osobe, koje su neretko veoma atraktivne ili muške NPD osobe, koje polažu na svoj izgled- su ovo dovele do majstorstva, tako da je kod njih seks sredstvo za mirenje ili ucenjivanje. Mirenje kada naljute partnera/ku ili ucene kada hoće da nateraju partnera/ku nešto da uradi. Posle faze idealizacije, obično prvih nekoliko meseci, počinju prvi problemi i toksične osobe postepeno kreću da testiraju partnera-čisto da vide koliko mogu da istrpe i šta prolazi, a šta ne...
Ako želite detaljnije da saznate ovde je link.

 

 

 

Ova objava je modifikovana 4 months pre od StarijiBrat
Ova objava je modifikovana 4 months pre od zarko.petrovic

   
OdgovoriCitat
(@starijibrat)
New Member
Pridruzen: 4 months pre
Objave: 2
 

Objavio: @starijibrat

Ono što je još zabrinjavajuće, kada se gleda populacija koja je tada, pre 15-ak godina imala 25-35 godina, samo broj osoba sa BPD skače sa 6% na 15% - dakle, da nas kada te osobe imaju 40-50godina mi možemo da kažemo da oko 1/3  populacije od 20-40g ima u potpunosti ispunjen dijagnostički kriterijum za BPD ili NPD. 

 

Mala ispravka, nije 1/3 u pitanju je preko 20%,e jedno od istraživanja na kojima zasnivam ovu trvdnju. 

 

Ova objava je modifikovana 4 months pre od zarko.petrovic

   
OdgovoriCitat
zarko.petrovic
(@zarko-petrovic)
Clan Admin
Pridruzen: 5 years pre
Objave: 287
 

@starijibrat obraitte paznj uda je zabranjeno deljenje eksternih linkova usvrhu reklamiranja durgih sajtova.


   
OdgovoriCitat
Podeli: