Notifications
Clear all

Toksicna veza-brak  

  RSS

(@gorica)
New Member
Pridruzen: 6 months pre
Objave: 1
28/08/2020 11:38 am  
  •  
    Postovani obracam vam se u vezi sa problemima koje imam a ne znam kako da resim,bila bih vam zahvalna na nekom savetu..naime imam 43 god i cerku od 20 iz prvog braka,zivimo sa suprugom u stanu koji su njemu kupili njegovi roditelji.Poceli smo da zivimo zajedno kada je cerka imala 5 god a na neki nacin sam bila primorana da udjem u taj brak na nagovor majke jer sta ce ljudu reci razvedena zena itd.Vec 15 god zivimo i pocele smo i ja i cerka da se i fizicki razboljevamo jer smo stalno pod pritiskom i nezadovoljni.Pokusala sam zaista sve ali sa takvim covekom nema razgovora,od pocetka naseg braka on je stalno u kreditima,prvi je bio za vestacku oplodnju a ostali su se samo nadovezivali,tako da nikad nemamo dovoljno sredstava za zivot a on se i ne trudi da nesto promeni,cak smo dosli pre 2 godine u situaciju kad sam ja ostala bez posla a u najgorem mogucem trenutku jer je cerka zavrsavala srednju i planirali smo da upise fakultet ali zbog nedostatka sredstava to ni do danas nije uradila da smo bili bukvalno gladni i nismo imali od cega da zivimo,morala sam sav nakit da prodam da prezivimo,od tada ja ne pricam sa njegovim roditeljima a koji su u istoj zgradi kao i mi.Morala sam da nadjem posao koji mrzim,radim za minimalac,i cerka radi a sve samo da prezivimo,ne mogu da ostavim nista na stranu da bih mogla da ga napustim i odem u drugi grad ili bilo sta da promenim.Dodatno je komplikovana situacija jer imamo psa koji je bolestan i kog bih povela sa sobom ali niko nas ne bi primio u stan sa psom itd,ponekad mislim da samo dok je ona ziva moram ziveti ovako a mislim da cu umreti kad i nju izgubim,jako sam veazana za nju.Plasim se da ce ovakav nacin zivota uticati negativno na dete jer kako se ona oseca kad je primorana od svoje 18 godine da radi a nikakvog pomaka nema,ima nekog decka,valjda i ona podsvesno trazi neku sigurnost jer pre 2 godine je svo njeno drustvo otislo na fakultet a ona ostala ovde sama,mi smo jako bliske ali ne znam kako da pomognem ni sebi ni svom detetu,verujte ova situacija je stvarno neizdrziva.Izvinite na opsirnom pisanju ali nisam mogla krace da sve objasnim i hvala unapred na odgovorima.. 

Citat
Marija Mijatovic
(@marija-mijatovic)
Clan Moderator
Pridruzen: 1 year pre
Objave: 36
28/08/2020 3:32 pm  

Postovana,

Zahtevno je u situaciji u kojoj se nalazite naci resenje koje ce zadovoljiti svaki kriterijum, tako da ono sto vam je sada znacajno jeste da odredite prioritete i u skladu sa njima potraziti resenje. Trazite resenje koje ce zadovoljiti one kriterijume sa vrha liste, a potencijalna odricanja na tom putu prihvatite kao izbor u korist onoga sto je znacajnije. Izbor prioriteta je uvek na vama. Ono na sta bih vam kao psihoterapeut skrenula paznju jeste primer koji svojim modelom dajete detetu, a koji znacajno utice i uticace i u buducnosti na njene izbore, njeno vidjenje sveta, njenih sopstvenih mogucnosti, veru u sebe... Istrazite sve opcije koje imate otvoreni za promene koje ce u buducnosti znaciti dobro vama i vasoj porodici.

Puno srece vam zelim!


OdgovoriCitat
Ana Mitrovic
(@ana-mitrovic)
Clan Moderator
Pridruzen: 8 months pre
Objave: 52
29/08/2020 9:24 am  

Poštovana, 

Potpuno se slažem sa kolegnicom. Odredite šta su vam prioriteti i ciljevi. Šta je važno/važnije, koji su ciljevi- da li je bitno za vas ostvariti komunikaciju sa mužem, vratiti neki kredit prvo, ne ulaziti u nove kredite da biste obezbedili smisleniji način trošenja novca, da li je neophodno odseliti se, zašto je to neophodno? Šta je važno u vezi ćerke. Da bude srećna? Šta je za nju sreća? Da li je čini tuženom to što ste vi nesrećni? Da li je to važnije od toga što radi, šta je čini tužnijom? Pokušajte da razmislite i sortirate prioritete i ciljeve. Za svaki od njih nađite razloge za i protiv. Pokušajte da sve to uradite racionalno u smislu rizika, i potencijalnih dobitaka i gubitaka. U tom svetlu, pokušajte da procenite koje emocije su svrsishodne, a od kojih možda odustati- ljutnja npr. ? I fokusirati se na konstruktivne korake.

Kada napravite presek- na isti način istražite na koji način možete postići ciljeve.

Naravno da niko od nas ne može ostvariti svoje ciljeve brzo, međutim odrediti prioritete i voditi se u ponašanju ka tome, korak po korak daje osobi osećaj veće kontrole i motivacije, i umiruje nezadovoljstvo. 

Dakle, što racionalnija procena prioriteta, odmeren procena u kojim odlukama vam smetaju i opterećuju negativne emocije (ljutnja na sebe, njega, njegove roditelje) i plan kako ostvariti u budućnosti to što želite. 

Ne dozvolite da vas preispitivanja i loša iskustva koče i opterećuju na dnevnom nivou. Umesto toga, fokusirajte se na konstruktivne korake u skladu sa svojim realno procenjenim ciljevima i mogućnosti a. 

Imate podlogu za to, nije ova situacija toliko strašna--razmislite da li se vi osećate da nema izlaza i da ta procena situacije kao takve proizilazi iz nagomilanog nezadovoljstvo ili je realna? Korak po korak i sa svakim, čak i malim korakom, osećaćete se bolje i počećete da stičete kontrolu. 

Podrška, Ana Mitrović, KBT terapeut

 


OdgovoriCitat
Maja Delibasic
(@maja-delibasic)
Clan Moderator
Pridruzen: 2 years pre
Objave: 104
29/08/2020 11:59 pm  

@gorica

Ono što je moj osnovni doživljaj iz ovoga što ste napisali je - zaglavljenost. Tačnije imam sliku kao da imate doživljaj da ste u nekakvom živom blatu i da ako se budete mrdali I probali da se izvučete ustvari ćete brže da potonete. Ako sam stekla dobar utisak bitno je da znate da to nije istina. Vi jeste zaglavljeni (svi vi), ali nećete nužno napraviti goru situaciju ako se napravite pokret ka tome da se izvučete.

Ako nas je nešto naučila ova situacija sa covid-om to je da je život dragocen i da je vreme resurs koji nije zagarantovan. Potpuno je u redu da ostanete u tom braku i sa tim čovekom, potpuno je u redu i da odete i da nađete nekog drugog partnera. Kako god bitno je da budete u miru sa tim šta ste izabrali i da budete zadovoljni u svom životu. Imate pravo da budete srećni i da uživate u vremenu koje imate. Moje pitanje je - ako ništa ne budete promenili kako će život da Vam izgleda za 5 ili 10 godina? Ako Vam se ne sviđa slika koja se javila, vreme je za promenu.

Pozdrav! 


OdgovoriCitat
Podeli: