Notifications
Clear all

ŠIZOFRENIJA

1 Objave
1 Korisnici
0 Likes
2,223 Pregledi
zarko.petrovic
(@zarko-petrovic)
Clan Admin
Pridruzen: 4 године pre
Objave: 240
Topic starter  

Šizofrenija je teška i hronična mentalna bolest koja predstavlja kombinaciju specifičnih poremećaja psihičkih funkcija koja u značajnoj meri remeti socijalnu i radnu funkcionalnost obolele osobe. Ona spada u grupu psihotičnih poremećaja što za razliku od neurotičnih poremećaja podrazumeva izmenjen doživljaj realnosti, narušen test realiteta (kod neurotičnih poremećaja koliko god simptomi mogu biti izraženi, burni i ometajući osobi ne nedostaje uvid u vlastito stanje i realna procena okoline). Osim toga šizofreniju karakteriše postojanje simptoma kao što su halucinacije, sumanute ideje, dezorganizovano mišljenje, govor i bizarno i neadekvatno ponašanje, zaravnjen afekat, kognitivni deficit. Ovaj mentalni poremećaj, po pravilu pogađa mlađe osobe, u kasnoj adolescenciji ili ranom odraslom dobu. Javlja se u oko 1% populacije. Stope oboljevanja su slične kod muškaraca i žena, a bolest kod osoba muškog pola počinje prosečno 5 godina ranije nego kod žena.

Šizofrenija najčešće počinje postepeno (sporošunjajuće). Pojavi psihotičnih simptoma prethodi period koji, prema procenama traje 2-5 godina, koji se karakeriše prisustvom nespecifičnih simptoma (anksioznost, razdražljivi nemir, poremećaji spavanja, smetnje koncentracije, gubitak interesovanja za svakodnevna događanja, socijalno povlačenje, neuobičajeno ponašanje, nova za osobu do tada neuobičajena interesovanja, naglo povlačenje u sebe, što obrazlaže potrebom za mirom i tišinom.

Kod naglog početka bolesti koji može trajati nekoliko dana a ređe nekoliko meseci karakteristično je postojanje treme, neprijatnog osećanja usled svesti da se nešava nešto strašno a on se pri tom oseća bespomoćno da bilo šta promeni i spreči.

 


   
Citat
Podeli: