Briga o ljudima i p...
 
Notifications
Clear all

Briga o ljudima i planeti  

  RSS

(@vojvodjanka)
New Member
Pridruzen: 7 months pre
Objave: 4
19/08/2020 12:59 pm  
Dobar dan. Vec nekoliko godina imam jedan problem. Svesna sam sta za mene znaci sreca i zaista sam srecna,veoma cenim svoj zivot,svog supruga i sve ostalo u mom zivotu. Imam problema kao i svaka osoba,ali sam oduvek svesna da u svakom trenutku ima miliona ljudi i dece koji nemaju ni polovinu onoga sto imam ja,da ima na milione onih koji su u ovom trenutku gladni,bolesni,razmisljaju o samoubistvu,zlostavljani su itd. U ovom trenutku ima jako mnogo vrsti zivotinja koje izumiru,planeta nam je u jako losem stanju. I to je ono sto me brine. Ne mislim o tome non-stop,ali mislim cesto i onda se osecam veoma lose,mada znam kako iz toga da "izadjem". Volela bih da mogu svim ljudima na svetu da pomognem i jako me povredjuje zlo i nemar ljudi. Ja mislim da sam zdrava,sto se psihe tice. Mislim da ni jedan covek,normalan,ne moze a da ne misli na sve ovo sto sam navela. Interesuje me samo misljenje strucne osobe,da li ta moja briga i tuga mogu da prerastu u neko psiholosko oboljenje,ako vec i nije po vasem misljenju?
 

Citat
zarko.petrovic
(@zarko-petrovic)
Clan Admin
Pridruzen: 2 years pre
Objave: 225
19/08/2020 5:59 pm  

postovana vasa tuga i bol ce prerasti u neki filozofski stav kada budete odrasli i kada budete dovoljno okusili zivot.

bez brige dobro ste ibicete odlicno


Vojvodjanka svidelo se
OdgovoriCitat
(@vojvodjanka)
New Member
Pridruzen: 7 months pre
Objave: 4
19/08/2020 9:11 pm  

@zarko-petrovic Mnogo Vam hvala na odgovoru. 


zarko.petrovic svidelo se
OdgovoriCitat
Marija Mijatovic
(@marija-mijatovic)
Clan Moderator
Pridruzen: 1 year pre
Objave: 36
20/08/2020 9:17 am  

Postovana, 

Sasvim je prirodno da u razlicitim zivotnim fazama pokazujemo intenzivnije interesovanje prema nekim oblastima. Kao pojedinac osecate se kao deo sistema za koji procenjuje te da ne funkcioniše skladno, pa su i vasa osecanja u skladu sa procenom situacije. Predlažem da se usmerite na ono sto vi kao pojedinac mozete da date kao neki svoj doprinos toj situaciji koliko god vam se to cinilo malim i neznacajnim, na to usmerite svoju energiju, jer bavljenje drugim ljudima i njihovim ponašanjem vas samo moze voditi neprijatni osecanjima ako je vasa procena je  procena takva da ne mozete uticati na njih.

Srdacan pozdrav


OdgovoriCitat
(@vojvodjanka)
New Member
Pridruzen: 7 months pre
Objave: 4
20/08/2020 12:22 pm  

@marija-mijatovic Hvala Vam na odgovoru. Najveci problem je sto kod mene ta zivotna faza traje od neke moje 14-te godine,a sada imam 24. I kako vreme prolazi cesce razmisljam o svemu jer sam sada i ja majka. I  sad mi je naprimer zao gladne dece jos vise. Ali sigirno ste upravu. Trebalo bi da sto manje razmisljam o svemu tome,jer ne mogu da uticem na to,niti mogu promeniti ceo svet.


zarko.petrovic svidelo se
OdgovoriCitat
Ana Mitrovic
(@ana-mitrovic)
Clan Moderator
Pridruzen: 8 months pre
Objave: 52
20/08/2020 10:58 pm  

Poštovana, to je deo procesa sazrevanja, u principu normalan proces prihvatanja realnosti onakve kakva ona jeste. Svet ne možemo promeniti, fiksiranje za razmišljanje o tome vas vodi u 'nesvrsishodno' tugo anje. 

Ali, možemo delovati lokalno u okvirima naših mogućnosti, recimo obratiti pažnju na ono što možemo kao pojedinci, možda promeniti neke navike tipa u odnosu na zdravu životnu sredinu, učestvovati u nekim lokalnim inicijativama i sl. Jednostavniji rečeno, svako od nas može doprineti da svet bude bolje mesto. Možda biste mogli da u tome pokušate da nađete svoje mesto ali podvlačim  budite veoma obazrivi da racionalno odmerite svoje angažovanje.

 

 


Vojvodjanka svidelo se
OdgovoriCitat
(@vojvodjanka)
New Member
Pridruzen: 7 months pre
Objave: 4
21/08/2020 10:52 am  

@ana-mitrovic Hvala jos jednom na svakom odgovoru,zaista mi mnogo znaci strucno misljenje. 🙂


OdgovoriCitat
Ana Mitrovic
(@ana-mitrovic)
Clan Moderator
Pridruzen: 8 months pre
Objave: 52
22/08/2020 9:53 am  

Bitno je da razlučite da planetu i ljude posmatrate realno, kakva situacija jeste. Ne upuštajte se u angažovanje DA BISTE izbegli misli i pobegli od tuge zbog nepravde u svetu. U tom smislu, odmerite svoj pogled na svet kritički, tugu zbog nepravde odtugujte, a o svom eventualnom angažovanju dobro razmislite koliko ima smisla dozirati, krajnje racionalno u skladu sa svim premisama, dakle ne iz čiste tuge. 


OdgovoriCitat
Maja Delibasic
(@maja-delibasic)
Clan Moderator
Pridruzen: 2 years pre
Objave: 104
30/08/2020 12:39 am  

@vojvodjanka

Briga nije poremećaj po sebi, ali problem sa hroničnim brigama je što vam narušavaju kvalitet života. Iscrpljujete sebi energiju brinući, a briga ničemu ne služi, tako da ustvari bacate životnu energiju uludo. Jedina dobit od toga je da se osećate loše. 

U ovom tekstu sam opisala je u vežbu koja može da pomogne:

https://kabinetagora.rs/2020/08/brinem-dakle-postojim/

Takođe preporučujem knjigu 'Upravljanje brigama' Boba i Meri Goulding koja može da Vam pomogne da vidite čemu vam služi to što brinete i kako da prestanete. 

Ova objava je modifikovana 6 months pre od Maja Delibasic

OdgovoriCitat
Podeli: