Strah od odbijanja ...
 
Notifications
Clear all

Strah od odbijanja i kako se udvarati?  

  RSS

(@logaritam)
New Member
Pridruzen: 8 months pre
Objave: 1
27/03/2020 9:20 pm  

Ne znam da li ova tema spada u partnerske odnose ali smatrao sam da je možda najprikladnije da bude ovde.

Pre nego što iznesem lični problem sugerisao bih psiholozima iz ove grupe da naprave video klip na temu straha od odbijanja, zato što sve veći broj muškaraca ima taj problem i to u raznoj dobi. Nešto manje je izražen kod devojaka. Na internetu ima puno pogrešnih informacija kod nas, a čitajući sajtove u inostranstvu vidim da ima relativno dobrih knjiga i blogova na tu temu i to iz ugla kognitivno-bihejvioralne terapije (KBT). Bilo bi interesantno šta ima da kažu i "transakcionalisti" na ovaj problem. To bi podiglo čitanost i atraktivnost vaše grupe.

A sad o meni. Imam 40 godina, fakultetski sam obrazovan, relativno društveno angažovan, imao sam kratke veze, avanture ali i dugu vezu koja je trebala da se završi brakom. Dakle, imam iskustva sa ženskim svetom. Međutim, poslednjih nekoliko godina ja sam samac i želim to da promenim ali imam veliki strah od odbijanja koji me koči da se upoznajem sa osobama koje me interesuju. To mi strahovito lomi samopouzdanje i aktivira niz loših osećaja koji mi ruše druge aspekte ličnosti.

Razmišljao sam zašto je to tako? Pre 15 godina, dok sam još bio student potražio sam zbog tog problema pomoć psihoterapeuta i nekako sam to prevazišao. Međutim, ja sam se ponovo zaglibio.

Pokušao sam samostalno da nađem rešenje i tragao sam za materijalima preko interneta. Našao sam interesante stvari pogotovu iz ugla KBT-a. Sa self-help sajtova čitao sam instrukcije i ponešto primenio. Na primer, uzeo sam list papira i stavio sa kojim devojakama sam bio i to mi je pomoglo da relativno pobedim misao da sam ružan ili na neki drugi način adekvatan jer da jesam ne bih sa toliko devojaka bio. Osećaju se neki pozitivni koraci, promenio sam stil oblačenja, frizuru, dobio komplimente od žena čak i od muškaraca.

Međutim, kada se nalazim u nekom klubu (ili nekom drugom javnom mestu) i stekne se prilika da se upoznam sa nekom nepoznatom osobom meni se javi osećaj da ću biti odbačen, da će devojka odreagovati ljutito ili čak i agresivno, da će se zgroziti, da joj se neću dopasti, da se neće više ni javiti na ulici i da će se sve to završiti mojom blamažom i onda se potpuno zakočim. Silim sebe da se što više izlažem situacijama gde bih upoznao nove devojke i nateram sebe da stupim u komunikaciju ali onda izbegavam da zatražim kontakt bilo putem telefona ili nekog drugog medija. Idem kao kiša oko Kragujevca kada u dijalogu već treba da pokažem šta je zapravo moja namera.

Opisaću vrlo ukratko samo jednu skorašnju situaciju. U jednom klubu na koncertu spazio sam jednu devojku koja mi se mnogo dopala. Izabrao sam trenutak kada da joj priđem, dotakao je za rame i pitao da li je iz našeg mesta u kome živimo i koje je godište. Odgovorila mi je na pitanja i onda blago podigla obrve nasmešila se i uputila kontra pitanje a zašto me pitaš? I tu kao da me nešto lupilo, u trenutku sam odlučio da se što pre izvučem iz dijaloga, nevešto po mojoj proceni, objasnio sam da je nisam ranije viđao i udaljio se iz daljeg razgovora. Veoma me taj događaj uzdrmao i strahovito sam bio nezadovoljan svojim postpucima.

I da skratim, uglavnom se iz "provoda", bolje rečeno mučenja, vratim kući frustriran i roje mi se negativne misli koje nekako blokiram na osnovu self-help instrukcija ali me ipak nadvladaju.

Uplašen sam da ću ostati sam. I sve tako u krug, a želeo bih da se ostvarim kao dobar i brižljiv muž i otac. Želeo bih da učim šta je to ljubav kao što bi rekao Erich Fromm i na taj način pospešim rast i razvoj voljene osobe ali i sebe samog. 

Da li neko od psihoterapeuta može da mi pruži korisne informacije, savet ili prosto da neko svoje mišljenje o svemu ovome što sam napisao? 

Veliki pozdrav svima uz jednu veoma važnu maksimu - negativne misli nam ne mogu pomoći! 

 


Citat
zarko.petrovic
(@zarko-petrovic)
Clan Admin
Pridruzen: 1 year pre
Objave: 218
28/03/2020 9:37 am  

postovanje
kada se radi o musko zenskim odnosima, nije neuobicajno da sto su ljudi stariji, zreliji, svesniji i obrazovaniji sve vise raste strah od odbacivanja. Mogucnost da se osramotim takodje raste jer nesto sto je dozvoljeno mladicu nije obicno dozvoljeno zrelim ljudima -npr da budu vulgarni, prosti, ili neadekvatni.
takoda je vase pitanje siroka tema i ako se polemise mora da pokrije sve vrste licnosti a to je ogorman spektar. Ali cinjenica je da je muskos ipak u direktnoj korelaciji sa povratnom informacijom od suprotnog pola. jednostavno mi nemamo intrizicnu muskost, nije ona sama od sebe nastala vec nastaje na uspesima ili neuspesima kje nizemo. zbog toga je svaki neuspeh nedosposutiv i lako moze da ugorzi sva predjasnja iskutva i postignuca.
tako je sa muskoscu, i to se tako prihvata. a sta vi da radite, jednostavno probajte da neuspeh potpadne u kategoriju -moguce je- i ako se desi da mogu da predjem tj da zivim sa tim. jednostavno ako ne sme neuspeh da se desi onda nece nista da se desi.
zato prihvatite neprijatnost, dozvolite joj da egzistira.
jos jedna sugestija, uspeh udvaranja ne zavisi samo od vasih vestina. zavisice od suprotnog pola, tako da kad i ona"zaigra" igur udvaranja ici ce mnogo spontanije.


OdgovoriCitat
Maja Delibasic
(@maja-delibasic)
Clan Moderator
Pridruzen: 1 year pre
Objave: 98
22/04/2020 11:23 am  

@logaritam
Hvala Vam na sugestijama, odlične su. Ono što je meni interesantno na primer, je da kada organizujem grupe koje se bave partnerskim odnosima dodju samo žene 🙂 tako da ja imam možda drugačiju perspektivu o problemima u toj oblasti. Najvećem broju žena koje traže partnera inicijalni kontakt nije problem, strah od odbacivanja, ostavljanje je vezan za kasnije etape kontakta. Ali veliki problem vezan za kontakt trenutno je to što premalo muškaraca taj kontakt inicira u stvarnom svetu, inicijalni kontakt se preselio na socijalne mreže i aplikacije.
Pošto ste ranije imali uspeha u radu sa terapeutom ili savetnikom, moja preporuka je svakako da ponovo sebi nađete podršku i na taj način olakšate sebi ovaj period.
Vi već radite dobre stvari izlažete se, prekidate negativne misli, vrlo ste introspektivni, tražite informacije... Ono što nedostaje je kontakt kroz koji biste mogli da se na efikasniji način bavite time, jer je problem interpersonalni i teško je da ga rešite sami sa sobom.
Toplo vam preporučujem i Bernovu knjigu 'Seks u ljubavi' koja pokriva jedan deo partnerskih odnosa i mislim da je transakcioni pogled na odgovornost u vezama dobar model za problem koji imate.
Pozdrav!


OdgovoriCitat
Podeli: