Notifications
Clear all

Panika od vadjenja krvi  

  RSS

(@maki000)
New Member
Pridruzen: 5 months pre
Objave: 1
05/08/2020 11:21 am  

Pozdrav, kao mala sam padala u nesvest kada vadim krv. Pre nekih 6-7. God. Ponovo padnem u nesvest, jer je jedna devojka vadila krv. A pre nekih 3god. Isto tako padnem u nesvest jer mi je otac vadio krv. Imače imam 27god. Sada kada neko spomene vadjenje krvi ili tako nešto, ja se cimnom, počnu dlanovi da mi se znoje, da se znojim po licu, da nemam vazduha ... Kada negde idem uvek imam strah da li će neko da pomene vadjenje krvi i da će nešto da mi se desi. I kada sam na ispitu ne mogu da se skoncentrišem, uvek mi negde u posvesti da li će neko da spomene vadjenje krvi. Da ne pričam o tome da ja i ne smem da idem da vadim krv. Da li ja to počinjem da ludim? Ili mi samo treba dobra seansa sa psihologom da bih pobedila taj strah?
Srdačan pozdrav, unapred hvala.


Citat
zarko.petrovic
(@zarko-petrovic)
Clan Admin
Pridruzen: 2 years pre
Objave: 221
05/08/2020 1:53 pm  

pdane u nesvest je refleksna reakcija.

probajte sa tehnikama telesnim koje pomazu da sprece padanje.

a ovo ostalo izgleda da je nauceni strah na koji bi mogli da proradite, ondnosno podlozan je promeni i nestajanju.

 


Ana Mitrovic i Maki000 svidjalo se
OdgovoriCitat
Maja Delibasic
(@maja-delibasic)
Clan Moderator
Pridruzen: 1 year pre
Objave: 102
05/08/2020 2:11 pm  

@maki000

Vežbe disanja i relaksaciju mogu da smanje telesne reakcije, kao što kaže Žarko, i da Vam pomognu da imate veći osećaj kontrole nad situacijom.

Možete da imate dobre rezultate sa psihoterapijom, ali jedna seansa neće biti dovoljna, ma koliko da bude dobra 🙂 Računajte da je potrebno bar desetak seansi za postizanje promene. Ja Vam predlažem da izaberete kognitivno-bihejvioralnog terapeuta za najbrže rezultate.

Pozdrav! 


Maki000 i zarko.petrovic svidjalo se
OdgovoriCitat
zarko.petrovic
(@zarko-petrovic)
Clan Admin
Pridruzen: 2 years pre
Objave: 221
05/08/2020 2:55 pm  

stiskanje butina, zadnjice i trbusnjaka tokom vadjenja krvi, u sedecem polozaju moze da pomogne.


Maki000 svidelo se
OdgovoriCitat
Ana Mitrovic
(@ana-mitrovic)
Clan Moderator
Pridruzen: 6 months pre
Objave: 51
05/08/2020 8:38 pm  

Grčenje većih mišića radi podizanja pritiska u samoj situaciji vađenja krvi što se tiče direktnog iskustva padanja u nesvest. Padanje u nesvest je zaštitna reakcija organizma kao posledica pada pritiska zarad eventualno sprečavanja veće količine krvi u slučaju otvorene povrede. Automatsko je i refleks o, bez uticaja svesti. Zato suprotna reakcija, voljno podizanje pritiska grčenjem mišića. 

U svim ostalim situacijama gde se plašite i same priče o tome trebalo bi da se rešava psihoterapijom da biste raščlanili taj strah koji je naknadno povezan sa ovim osnovnim. Rešivo je relativno lako. 


OdgovoriCitat
Marija Mijatovic
(@marija-mijatovic)
Clan Moderator
Pridruzen: 1 year pre
Objave: 36
05/08/2020 10:35 pm  

Postovana,

Reakcija koju ste imali u situaciji vadjenja krvi je postala uslovni odgovor na sve situacije koje po nekim karakteristikama podsecaju na situaciju vadjenja krvi, pa se sada strah generalizovao i prosirio i na situacije koje za vas licno nisu ugrozavajuce, cak ni direktno vezane za vas. Emocije se lako mogu usloviti, odnosno nauciti, ovako naucene emocionalne reakcije javljaju se u svakoj situaciji koja podseca na onu u kojoj se javila neprijatnost. Ovo ne znaci da ludite, a psihoterapijski rad vam svakako moze pomoci u savladavanju straha

Srdacan pozdrav


zarko.petrovic svidelo se
OdgovoriCitat
Podeli: