Većina veza urušava se zbog nadekvatne komunikacije. Pored kritikovanja (napad na partnerovu ličnost), defanzivnosti (nepreuzimanje odgovornosti i prebacivanje krivice na partnera), te podizanja zidina (napuštanje razgovora kroz ignorisanje partnera ili prezauzetost), najsnažniji prediktor urušavanja veze jeste prezir.

Prezir se može manifestovati kroz nastojanje jednog partnera da istakne svoju superiornost u odnosu na drugog, kroz manjak poštovanja prema partneru, iskazan kroz kolutanje očima, podsmevanje i nazivanje pogrdnim imenima, kroz prenošenje poruke da njegov/njen partner nema ništa pametno ili zanimljivo da kaže, dok se za to vreme, drugi partner oseća obezvređeno i nevoljeno.

Ova ponašanja osoba često može zaodenuti u stav ,,Ja se samo zauzimam za sebe“. Zauzimati se za sebe i vlastita prava je sasvim u redu i predstavlja vid zdravog posezanja, međutim, problem nastaje kada se osoba zauzima za sebe, a protiv svog partnera, pokušavajući da uzdigne sebe, dok ponižava drugog. Potrebni smo jedni drugima, a prezir prekida međuljudske odnose. I šta onda činiti sa njim?

Za početak, važno je identifikovati i podeliti neprijatna osećanja, jer kada ne umemo da imenujemo i prepoznamo svoja neprijatna osećanja, često se dešava da ih ,,istresemo“ na druge. Zato je bolja opcija koristiti sledeću šemu:

Iskazivanje osećanja – Zahtev – Pozivanje na dijalog

Ovo znači da umesto da kažemo: ,,Stvarno ne mogu da verujem da otkazuješ naš izlazak da bi gledao utakmicu sa društvom, ti si jedno sebično biće koje uopšte ne misli o meni!“, možemo reći: ,,Okej, osećam ljutnju i tugu jer sam jedva čekala da provedemo vreme zajedno. Volela bih da ubuduće pre nego što promenimo planove, najpre pričamo o tome. Kako ti se to čini?“

Iskazivanje zahvalnosti takođe može biti blagotvorno. Na ovaj način, u većoj meri smo spremi da ugledamo partnerove kvalitete. Možete isprobati sledeće vežbe:

  1. Najpre, tokom jedne nedelje propratite koliko često se uključujete u negativne interakcije sa partnerom (gunđanje, kritikovanje, ignosrisanje, okretanje očima), a koliko često se uključujete u pozitivne interakcije (davanje komplimenata, pohvala, činjenje nešto lepo za partnera). Naredne nedelje pokušajte da odnos pozitivnih i negativnih interakcija stoji u srazmeri 5:1.
  2. Druga vežba sastoji se u tome da svako od vas sastavi listu od 20 stvari koje voli kod onog drugog, a potom pročitajte svoje liste naglas. Tokom vremena, liste možete dopunjavati.

Kroz rad na odnosu, partneri ponovo mogu biti podrška jedan drugom, i umesto da se okreću jedan protiv drugog, spremajući se za napad ili odbranu, mogu ponovo biti u savezništvu pred problemima.