Stres je neizbežan deo života i može imati negativan uticaj na naše fizičko i mentalno zdravlje, ako se ne upravlja na adekvatan način. Postoje različiti načini da se upravlja stresom, a važno je da svaki pojedinac pronađe onaj koji najbolje funkcioniše za njega. Ovde nećemo pričati o načinima kako da se rešimo stresa (iako je to u nekim situacijama itekako moguće) već ćemo pričati i njegovoj kontroli.

Prvi korak u upravljanju stresom je prepoznavanje izvora stresa. To može biti zahtevna situacija na poslu ili u porodici, finansijske brige ili zdravstveni problemi. Nakon što ste identifikovali izvor stresa, potrebno je da se fokusirate na svoje emocije i reakcije. Od toga kako manipulišemo ove reakcije zavisi da li dobro kontrolišemo stres ili ne.

Redovno vežbanje može biti od velike pomoći u upravljanju stresom. Bilo da se radi o trčanju, plivanju, pa i jogi, vežbanje pomaže da se smanji stres i napetost, poveća energija i jača samopouzdanje. Razlog ovome je jednostavan. Vežbanje rešava stres koji se neizbežno gomila u našem telu, iako on nije nastao u telu, već je psihološke prirode.

Povećanje vremena provedenog sa porodicom i prijateljima takođe može biti od koristi. Kvalitetne veze sa bliskim osobama pomažu da se osnaže emocionalno i da se izbegnu osećaji usamljenosti i tuge.

Dobar san takođe igra važnu ulogu u upravljanju stresom. Kvalitetan san pomaže da se obnovi energija i snaga, kao i da se izbegnu problemi sa raspoloženjem i koncentracijom tokom dana. Ishrana je još jedan faktor, ako se hranimo neadekvatno, incidencija stresnih situacija će biti veća, a manja ako je obrnuto.

Ukratko, upravljanje stresom je ključno za zdrav i srećan život. Potrebno je da se identifikuju izvori stresa, da se fokusira pažnja na sopstvene emocije i reakcije, kao i da se koriste efikasne strategije za smanjivanje stresa. Ako ne možemo ili ne znamo kako da ga se rešimo, cilj je naučiti kako da upravljamo svojom energijom u takvim situacijama.